Het Russisch (русский язык, Russky yazyk) is een Oost-Slavische taal en is de officiële taal van Rusland, Wit-Rusland, Kazachstan en Kirgizië. Het is een onofficiële maar gesproken taal in Oekraïne, Moldavië, Letland, Litouwen, Estland en in mindere mate in de andere landen die ooit deelrepublieken van de Sovjet-Unie en oud-deelnemers van het Oostblok waren. Het Russisch behoort tot de familie van de Indo-Europese talen en is een van de drie levende leden van de Oost-Slavische talen. Schriftelijke voorbeelden van oude Oost Slavische worden getuigd uit de 10e eeuw.
Het is de meest geografische verspreide taal van Eurazië en het meest gesproken Slavische taal. Het is ook de grootste moedertaal in Europa met 144 miljoen native speakers in Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland. Het Russisch is de achtste meest gesproken taal in de wereld door op basis van het aantal moedertaalsprekers en de zevende op basis van het totaal aantal sprekers. De taal is een van de zes officiële talen van de Verenigde Naties.
Russian onderscheid tussen medeklinkerfonemen met palatinale secundaire articulatie en zonder de zogenaamde zachte en harde geluiden. Dit onderscheid wordt gevonden tussen paren van bijna alle medeklinkers en is een van de meest onderscheidende kenmerken van de taal. Een ander belangrijk aspect is de reductie van onbeklemtoonde klinkers. De klemtoon, die onvoorspelbaar is, wordt niet orthografisch aangegeven, hoewel een optioneel klemtoonteken (знак ударения, znak udareniya) kan worden gebruikt om de klemtoon te markeren, bijvoorbeeld om homografische woorden te onderscheiden, bijvoorbeeld замо́к (zamok betekent lock) en за́мок ( zamok, wat betekent kasteel), of om de juiste uitspraak van ongebruikelijke woorden of namen aan te geven.